Ingyen látogatók a Google-ből: Keresőoptimalizálás gyorstippek

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Kezdjük az elején: Mi az a Keresőoptimalizálás vagy másnéven SEO?

A népszerű blogok és weboldalak látogatóit elsősorban a Google-ből jött forgalom adja. Mikor beírsz valamit a keresőbe (pl: Muffin recept), akkor az első találat az az oldal lesz, amelyik a Google szerint a legrelevánsabb tartalmat adja neked erre a szóra. Magyarra fordítva: Az az oldal lesz az első, amelyik a google szerint megmutatja neked a legjobb tartalmat, jelen esetben a “legjobb Muffin receptet”.

Muffin recept SEO
A legelső találat a NOSALTY oldala a Gooble-ben.

Az előző bekezdésben kiemeltem, hogy az első néhány találat “a google szerint” a legjobb. Tehát ebből következik, hogy tudunk változtatni egy kis (vagy nagyon sok) munkával a keresőmotor véleményén, hogy ne a NOSALTY oldalt, hanem a te gasztroblogod Muffin receptjét adja ki az első találatnak.

Hozzátartozik az igazsághoz az is, hogy sokszor az első 3-4 helyet a fizetett hirdetések foglalják el, majd ezt követik az organikus találatok. Ha nem is az első, de legalább a 3. 4. vagy 5. organikus helyet sikerül megcsípned egy kulcsszóra, azzal is szép eredményeket lehet elérni.

Keresési találatok

Mi értelme van azon dolgozni, hogy elöl legyek a keresőben?

Egyszerűen fogalmazva: a pénztárcád miatt. A keresőből ugyanis ingyen szerezhetsz látogatókat, ellentétben a fizetett Google Ads vagy Facebook hirdetésekkel, amik nem annyira drágák, de ha jó eredményeket akarsz elérni, akkor több tíz vagy százezer forintodba is kerülhet még egy közepes méretű webshopnál vagy blognál is.

SEO tippek

Jöjjön néhány gyors tipp, amivel sokat javíthatsz a helyeden a keresőben.

FONTOS! Ha a népszerű kulcsszavakra szeretnél nagyon jó helyet (1-5) elfoglalni, akkor keresőoptimalizáló szakemberre van szükséged vagy bele kell ásnod magad mélyen a témába.

1. Tipp: Vezess blogot!

Ha céges weboldalad, értékesítő oldalaid vagy webáruházad van, akkor is csinálj egy BLOG részt az oldaladon (vagy külön weboldalt, mint én), ahová a célközönséged számára értékes és érdekes tartalmakat tudsz közzé tenni.

2. Tipp: Tudd, hogy mire keresnek rá!

Fontos, hogy tisztában légy azzal, mire keres a célcsoportod. Mutatom a példát a gyakorlatban:

Maradjunk az első példánknál. Ha szeretnél egy blogbejegyzést írni, ami a muffin receptekről szól, akkor az első lépés, hogy írd be a keresőbe, de még ne nyomj entert.

Muffin keresés

A Google máris segít neked! Az embereket az itt látható kifejezések érdeklik a legjobban. Ebből látszik, hogy a bejegyzésedet írhatnád a “Csokis Muffin Recept”-ről, mert ez az első dolog, ami az embereknek eszébe jut mikor rá akarnak keresni. De a további itt látható szavakat is felhasználhatod a recepted írásakor (pl: muffin recept alap, muffin recept olajjal).

Továbbá fontos, hogy ha írsz a csokis muffin receped után egy kakaós muffin receptet is, aztán egy vaníliásat és a bögréset is, akkor már a google szemében nagyot nő a te weboldalad, mivel sokat írsz a muffinokról, ezáltal jobb helyen ad majd ki a találatok között. Így lehetsz relevánsabb a kulcsszóra – erről beszéltem az elején.

3. Tipp: Használj H2, H3 címsorokat!

A <H2> és <H3> technikai részhez tartoznak, ezért lehet kicsit idegennek hangzik, ha még nem írtál blogot. Mutatom is, hogy mit takarnak:

H3 címsor
Ez így néz ki HTML kódban. Ezért H3 a neve.
Itt látható, hogy mit jelent a H3, azaz egy alcím lett belőle.

A H1 kód tehát a főcímed, a H2 H3 H4 H5 pedig alcímek. Így lesz átlátható a bejegyzésed az olvasóknak és a Google-nek is.

4. Tipp: Gyűjts és építs linkeket!

A linképítés egy külön fejezete a SEOnak. Sokat lehetne róla írni, de megpróbálom röviden összefoglalni a legfontosabbakat.

Linked be a weboldalad tartalmát, cikeket és termékeket minél több helyre! Ezt úgy tudod megcsinálni, hogy posztolod a cikkeket a közösségi oldalakon (sok megosztás előny), más oldalakon linkelik a te cikkedet vagy bekerülsz “linkgyűjtő helyekre”, mint példul a startlap.hu 

Továbbá fontos, hogy a te cikkeidben is legyenek kifelé és befelé mutató linkek, mint az előbb belinkelt startlap.hu, ugye külső weboldalra mutat. A következő bekezdésben említett “wordpress” pedig belső link, mivel az én oldalamra visz, csak másik cikkre.

5. Tipp: SEO Plugin

Erről egy külön cikket írtam. Itt bemutatom a Yoast legkiválóbb SEO plugint wordpress-re. Ha ezt használod, akkor olyan nagyon mellé nem lőhetsz.

Fogalommagyarázat:

  • SEO: Keresőoptimalizálás
  • Kulcsszó: A keresőbe beírt kifejezés(ek)
  • Plugin: Bővítmény (valamilyen plusz funkciót ad a WordPress weboldalunkhoz)
  • Organikus találat: Amiért nem fizettek, hogy megjelenjen

 


Kapcsolódó oktatóanyagok:

 

WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS MINI KURZUS KEZDŐKNEK (1 790 Ft)[MEGTEKINTÉS]
webáru

WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS MEGAPACK (63% kedvezménnyel) [MEGTEKINTÉS]

GSM 3.0 – Kiút a szegénységből a függetlenség felé (2 790 Ft[MEGTEKINTÉS]

Szilágyi Norbert R.

Szilágyi Norbert R.

Leave a Replay