Mi az a WordPress? Kell ez nekem?

Mi az a wordpress? Ha blog készítésen vagy saját weboldalon gondolkozol, akkor előbb vagy utóbb biztosan találkozol a wordpress kifejezéssel. Ez egy úgynevezett tartalomszolgáltató vagy másnéven CMS rendszer. A CMS tulajdonképpen egy szoftvercsomag a weboldalad kezeléséhez. A régi oldalak módosítása mellett lehetőséget nyújt új oldalak létrehozására is.

Egyszerűen: Mikor szeretnél egy saját weboldalt, akkor azzal kell kezdened, hogy veszel egy domaint (pl.: businessgym.hu vagy uni4business.com ) és hozzá tartozó tárhelyet (amire felteheted a weboldalad tartalmát). Ha ez meg van, akkor van egy nagy üres szürke oldalad. Azért, hogy ezt kezelni is tudd, kell rá egy rendszert telepítened, aminek segítségével egyszerűen tölthetsz fel képeket, videókat, blogbejegyzéseket vagy termékeket a webáruházadba.

WordPress sablonok

Ha az előzőekben említett domainnel és tárhellyel rendelkezel, akkor még csak odáig jutottál el, hogy van egy statikus honlapod. Ahhoz, hogy egy egyszerű szöveget vagy képet elhelyezz benne, értened kell valamilyen szinten a programozáshoz. A bonyolultabb megoldásokról, pl egy menürendszer vagy widgetek elhelyezése, már ne is beszéljünk… A legtöbb tárhelyszolgáltatónál van lehetőséged a cPanelben (vagy bármilyen más admin felületen) wordpresst feltelepíteni az oldaladra. Ha feltetted, akkor így fog kinézni az oldalad:

Wordpress weboldal
A wordpress Twenty Seventeen nevű témája

A képen már a WP (WP: wordpress rövidítése) alap sablonját látod, amely a Twenty Seventeen nevet kapta.

Hogy egyszerűen tudd kezelni és szépen építgetni – mindenféle programozói tudás nélkül – a weboldaladat, szükséged van ehhez hasonló sablonokra. Nagyon sok féle létezik, ezért egyszerűbb 2 kategóriába sorolva beszélni róluk: Ingyenes és Prémium sablonok.

A prémium wordpress sablonok főként abban különböznek az ingyenes társaiktól, hogy egyszerűbben, általában élőben, grafikusan tudod szerkeszteni a weboldaladat, és nem HTML kódokat kell beírni egy nagy fehér téglalapba. Általában sokkal szebb kinézetük van, mint az ingyeneseknek és demókat -azaz előre megszerkesztett kész weboldalakat – is tartalmaznak, amik nagyban megkönnyítik a munkádat kezdőként.

wordpress kezelőfelület
WordPress alap admin menüje.

Mit tudok kihozni egy wordpress oldalból?

Számtalan megoldás van, sőt alig tudnál olyan dolgot mondani, amit ne lehetne egy wordpress oldalból kihozni. Vezethetsz rajta blogot (eredetileg erre találták ki), lehet egy gyönyörű és modern céges weboldalt, értékesítő oldalakat és akár webáruházat is készíteni vele.

Nekem az összes weboldalam wordpress alapon működik. Kb 7 éve csináltam először ilyen weboldalt és azóta töretlen a lelkesedésem a wp iránt. Próbálkoztam már PrestaShop-pal is, mikor egy webáruházat akartam, meg is csináltam, de jóval bonyolultabb a kivitelezése, mint egy wp-nek.

A teljesség igénye nélkül itt van néhány példa, hogy mire használtam eddig: blog, webáruház, online oktatás, cég bemutatkozó oldala, marketingvideós cég bemutatkozó és referencia oldala, sportfogadós weboldal, online időpontfoglalós weboldal.

wordpress webáruház
Az egyik legnépszerűbb wordpress prémium sablon, az AVADA webshopja látható
wordpress weboldal sör
Az AVADA egy másik demója, amely a kézművessöröket gyártó vállalat minta weboldalát mutatja be.

Az egyik legnépszerűbb és általam is sokat használ sablon, az AVADA két demója látható itt. kattints nyugodtan a képekre és nézd meg milyen minőségi oldalakat lehet elkészíteni vele. Ez csupán 2 példa a több tízezer elérhető sablonból.

 

Mennyibe kerül a wordpress weboldal?

A WP alapvetően ingyenes, bárki letöltheti, telepítheti és használhatja. Ezt teljesen jogtiszta. Rendeteg ingyenes sablon közül választhatsz és el is kezdheted építgetni az oldaladat. Viszont említettem a prémium sablonokat, amikért fizetned kell. A fenti képeken látható AVADA-ért 60 dollárodtól kell megválnod, azaz kb húszezer forinttól. Vannak ennél lényegesen olcsóbb megoldások is, szóval biztosan megtalálod a pénztárcádnak megfelelő árat.