Hatékonyabb munka és tanulás – pomodoro technika

A pomodoro technika használata a gyakorlatban: A BGPRO online kurzusai használata közben kiemeltem fontos a fókuszált állapot elérése, hogy maximális hatékonysággal tudd elsajátítani az információkat. Nincs ez másképp munka közben sem.

Pomodoro, azaz olaszul a paradicsom.

Mégis mi köze van a paradicsomnak a tanuláshoz?

A technika megalkotója egy olasz úriember: Francesco Cirillo. A ’80-as években és vált rövid idő alatt világszerte ismertté, mint a hatékony időmenedzsment egyik meghatározó alakja. A névadás prózai volt, Cirillo az idő méréséhez az akkoriban divatos paradicsom alakú konyhai időzítőt használta.

A technikáról

A lényege az, hogy 25 percig intenzíven dolgozunk, majd tartunk 5 perc szünetet. Ezt követi 25 perc munka és 5 perc szünet.. és így tovább. Használhatod tanuláshoz és munkához egyaránt. Én mindkettőhöz szoktam.

0.lépés: felkészülés

Keress egy helyet, ahol nyugodtan tudsz dolgozni! Nem fog megzavarni semmi és senki. Ez lehet a szobádban, az irodádban vagy akár egy kávézó, ahol kikéred a kávét (hogy ne jöjjön oda a pultos később), majd elkezdesz dolgozni.

FONTOS! Kapcsolj ki minden értesítést a telefonodon (iPhone: Ne zavarjanak mód). A ha számítógépen dolgozol, akkor ott is ki tudod kapcsolni az értesítéseket (MacBook: ne zavarjanak mód) .. és ezt tedd meg egyéb eszközeiden is pl.: okosóra, tablet stb.. A kollégáidat vagy körülötted lévőket is kérd meg, hogy ne zavarjanak most.

+1 lépés: Ha jobban tudsz koncentrálni zenével, akkor kapcsolj valamilyen koncentrációsegítő zenét. Ezt itt találsz: BrainFM vagy YouTube-on is a linkelthez hasonlókat. Dugd be a fülhallgatódat és kezdhetsz is!

1.lépés: 25 perc munka

Ebben a szakaszban intenzíven dolgozol, csak a feladatra koncentrálsz. Nincs telefon, nincs Facebook, nincs e-mail olvasás és semmi más, ami elvonná a figyelmed a feladatról. Csak munka vagy tanulás.

2.lépés: 5 perc szünet

Most pedig állj fel egy picit, mozogj vagy csak csukd be pár pillanatra a szemed. Kimehetsz mosdóba, ihatsz egy kávét, egy pohár vizet. Csinálj bármit, ami kikapcsol kicsit, de szigorúan tartsd be az 5 perc szünetet. Ahogy letelt, nagy levegő és vissza a munkába!

Tudom, úgy érezheted most, hogy megszakítottad a munkát és időt veszítesz ezzel az 5 perccel. Cirillo szerint ez az apró szünet visszaállítja az energiaszintedet, ami sokkal fontosabb tényező mint az idő! Ha nagyobb az energiaszinted, akkor jobban tudsz fókuszálni a feladatra, több hasznos gondolat ébred benned és frissebb lesz az elméd, amitől gyorsabban fogsz haladni.

Ez a 25 perc munka és 5 perc szünet tesz ki 1 pomodorot.

Ezt követi még 3 pomodoro. (25-5-25-5-25)

3.lépés: Négy pomodoro után tarts egy nagyobb, 20 perces szünetet.

Itt ehetsz, pihenhetsz vagy mozoghatsz többet. Majd kezdődik előröl 25 perc munkákkal és 5 perc szünetekkel.

Kísérletezd ki, hogy neked mikor van szükséged erre a nagyobb pihenőre. Lehet hogy már 3 pomodoro után rád fér egy nagyobb szünet, mert nagyon elfáradtál vagy nagyon éhes vagy, akkor tartsd meg ezt a 20 perceset.

Figyeld a tested jelzéseit és azoknak megfelelően használd ezt a technikát.

Alapesetben az időbeosztásod így néz ki:

pomodoro technika hatékonyságnövelés

Segítség a helyes használathoz

Tisztában vagyok vele, hogy macerás lehet mindig az órát nézni és betartani pontosan ezt az időbeosztást. Ezzel is elvonod a figyelmedet a munkáról, ha folyton az időt nézed.
Van egy jó hírem! Létezik sok eszköz, amivel megkönnyítheted a pomodoro-k betartását.

WEBOLDAL: https://tomato-timer.com

Itt a START gomb megnyomása után el is indul a 25 perces visszaszámláló. Engedélyezd az értesítéseket, hogy figyelmeztessen, ha letelt az idő. (ez persze nem megy ha alapból kikapcsoltad az asztali értesítéseket, ahogy az elején javasoltam)

Használhatsz alkalmazásokat is. Én a gépemen a Be Focused nevűt használom.

pomodoro technika be focused

Be tudom vele állítani a projekt nevét, amin dolgozom. Méri, hogy hány pomodoro-t csináltam meg ma és folyamatosan mutatja a böngészőm feletti menüsoron, hogy mennyi idő van még hátra.

Ha letelt a 25 perc, akkor hangjelzést ad.

pomodoro technika

Összefoglalva az eddigieket: A pomodoro technika mindenképpen javasolt számodra!

Akár nyelvtanuláshoz, vizsgára felkészüléshez, munkához vagy bármilyen magas koncentrációt igénylő feladatot végzel.

Nekem óriásit nőtt a produktivitásom, miután elkezdtem használni. A pomodoro technika tényleg az alap, amit meg kell tenned, ha gyorsabban szeretnél eredményeket felmutatni. A BGPRO-n is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy egy-egy anyag maximum 25 percig tartson, így kellő pihenőidőt biztosítsunk a hallgatóinknak.

Érdekel egy másik kiváló tanulási technika is? Kattints ide!


Ha megtanultál tanulni, akkor irány a tanulófelület! Tegyél szert új ismeretekre és növeld a saját értékedet! Kattints a BGPRO.HU -ra és használd a gyakorlatban a pomodoro technika előnyeit.