A két legjobb tanulási technika

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Felejtsd el a klasszikus „színessel kijelölős”, cetlikre felírogatós és magolós tanulási technikákat! Ezek működnek ugyan, de nem annyira hatékonyan, mint az alábbi kettő, amit meg fogok most osztani veled. Ne vesztegesd az idődet, ha nem muszáj. Tanulj most meg igazán produktívan tanulni és tegyél szert tartós tudásra!

A tanulás előfeltételei

Függetlenül attól, hogy a mobilodon egy online videós oktatásokból vagy egy könyvből tanulsz segítségedre lesz ez a cikkem a hatékonyságod növelésében. Ahhoz, hogy növeljük, teljesülnie kell néhány előfeltételnek. Ezek a következők:

  • Kapcsold ki az értesítéseket! (mobilon, tableten, okosórán és számítógépen is)
    Ezek hihetetlenül rombolják a tanulási hatékonyságodat, ezt több kutatás is bizonyítja.
  • Hátráltató tényező lehet még az éhség, szomjúság és fáradtság is, mivel az agyad ezeknek a szükségleteknek a kielégítését sokkal előrébb sorolja a prioritásban.
  • Fontos még a kellemes hőérzet, megfelelő frissességű levegő és elegendő fény.

Ha ezek az előfeltételek teljesülnek, akkor foglalkozhatsz a tanulási technikákkal. Lássuk az elsőt!

Pomodoro tanulási technika

A Pomodoro technika

Ezt a tanulási technikát már egy előző bejegyzésben feldolgoztam részletesen. Nekem az összes közül ez vált be a legjobban, amit a tanulásban és a munkám során egyaránt használok. A lényege röviden, hogy nem egyhuzamban tanulsz órákon át, hanem felosztod a rendelkezésre álló idődet „pomodorokra” azaz paradicsomokra.

A név egyébként a konyhai paradicsom alakú órából jön. A pomodoro olaszul paradicsomot jelent.

Hogyan csináld?
Kezdj el tanulni, de szigorúan csak tanulni! Nincs Facebook, Insta, email, YouTube .. SEMMI! 25 percig csak a leckére fókuszálj. Ha eltelt a 25 perc, akkor tarts egy 5 perc szünetet. A szünet alatt szigorúan csak MÁSRA koncentrálj, a tanulásra ne 🙂
Így tudod kicsit kikapcsolni az agyadat. Hallgass meg egy zenét, sétálj egy kört vagy főzz egy kávét. (De ne kezdj bele egy 15 perces Dancsó Péter videóba, mert úgyse kapcsolod ki 5p múlva) Ezt ismételgesd: 25perc tanulás – 5perc szünet – 25 perc tanulás – 5 perc szünet…
Ha 4-5 ismétléssel kész vagy, akkor tarts egy 5 perc szünet helyett egy fél órásat.

Ha érdekel részletesebben, akkor kattints ide.

RETRIEVAL PRACTICE tanulási technika

Retrieval Practice

A leghatékonyabb tanulási technika verseny másik dobogósa a Retrieval Paractice névre hallgat. Erre nem tudok magyar szót és lefordítva is elég hülyén hangzik. Kb olyasmit jelent, hogy „visszakeresési gyakorlat”.

Ennek az a lényege, hogy ha elolvastál egy fejezetet egy könyvből, ha meghallgattál egy videós oktatóanyagot a uni4business.com oldalon, akkor állj meg a pillanatra, csukd le a laptopot vagy kapcsold ki a képernyőt.

Ha ezzel az egyszerű lépéssel meg vagy, akkor jön a neheze: Fogj egy tollat és egy papírt, majd írj le MINDENT, ami eszedbe jut az adott leckében elhangzottakból. Fogalmakat, tulajdonságokat, példákat, kulcsszavakat, ok-okozati összefüggéseket és mindent, ami még eszedbe jut. Majd nyisd meg újra az oktatóvideót vagy nyisd ki a könyvet.

Ez az önmagad ellenőrzésére alapuló technika növeli a hatékonyságot, megkönnyíti a felidézést és az anyag újbóli átnézése után pontosan tudni fogod, hogy hol vannak még hiányosságok.

A felidézés növeli a neuronok közötti kapcsolatot az agyadban, ezáltal „stabilabb” tudásod lesz az adott témakörben. A kutatók azt javasolják, hogy a rendelkezésre álló tanulási idődet 30-70% arányban oszd meg. Azaz, ha van 100 perced tanulni, akkor 30 percet tölts tanulással és 70 percet felidézéssel.

Tanulj hatékonyan az U4B oldalon!


 

Kapcsolódó oktatóanyagok:

 

WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS MINI KURZUS KEZDŐKNEK (1 790 Ft)[MEGTEKINTÉS]
webáru

WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS MEGAPACK (63% kedvezménnyel) [MEGTEKINTÉS]

GSM 3.0 – Kiút a szegénységből a függetlenség felé (2 790 Ft[MEGTEKINTÉS]

Szilágyi Norbert R.

Szilágyi Norbert R.

Leave a Replay