Tárhelyszolgáltató választás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Az előző, WordPressről szóló cikkben már bemutattam magát a rendszert nagyvonalakban. Beszéltünk róla, hogy mielőtt elkezdenéd feltelepíteni a WP-t, kell egy domaint regisztrálnod illetve tárhelyet vásárolnod a weboldaladnak.

Ha már rákerestél a Google-ben, biztosan találkoztál különféle kifejezésekkel: tárhely, webtárhely, hosting, VPS, szerver bérlés, tárhelyszolgáltatás és még hasonlókkal. Mi a különbség köztük? A te szempontodból szinte semmi. Mind ugyan azt a “helyet” jelenti, ahová te a weboldaladat fel fogod pakolni. (Kivétel a VPS (virtuális privát szerver), annak az üzemeltetéséhez és beállításához kicsit komolyabb technikai tudás kell, kezdőként azt ne válaszd).

Melyik szolgáltatót válasszam? Mire kell oda figyelni?

Kezdjük azzal, hogy 3 csoportja osztjuk őket:

  1. Ingyenes tárhely
  2. Osztott tárhely
  3. VPS (saját szerver)

 

Ingyenes tárhely

 

Röviden, ha nincs kedved elolvasni: Ne ezt válaszd.

Bővebben, ha érdekel: Ennek az egyetlen, de tényleg az egyetlen előnye az, hogy ingyenes. Rendkívül kötött megoldás, alig van lehetőséged személyre szabni. Ez igazából a szolgáltató reklámfelülete. Ezzel is arra ösztönöz, hogy vásárolj nála egy normális tárhelyet, de ha mégse teszel így, akkor is előnyös neki, mert telerakja az oldaladat reklámokkal, amikből ő pénzt fog keresni. Mivel nincs semmiféle szerződés köztetek, így semmilyen garanciát nem ad neked arra, hogy ne állítja csak úgy egy napon az egész oldaladat, ezzel törölve mindent, amit addig feltöltöttél. Továbbá sebességre és elérhetőségre se kapsz semmilyen garanciát.

 

Osztott tárhely

 

Röviden: Ez a legnépszerűbb típus, komolyabb technikai tudás nélkül is egyszerűen üzembe helyezhető és használható hosszútávon. Nem ingyenes, de nagyon kedvező áron hozzá juthatsz.

Bővebben: Van egy cég, amelyik szervereket üzemeltet és azokból átad neked és a többi felhasználójának egy bizonyos méretű árterületet, sávszélességet, adatbázisokat. Sokszor egyetlen szerveren több száz vagy több ezer weboldal fut egyszerre, aminek az a hátránya, hogy lassíthatja a szervert, ha egy vagy több weboldal túlterhelt, így közvetve a te weboldalad is érintett lehet és belassulhat. Éppen ezért olyan szolgáltatót kell választani, aki minimum arra oda figyel, hogy limitálja az egy szerveren futtatott weboldalainak a számát.

Ajánlott belföldi oldalak esetén:http://bit.ly/tarhely-szolgaltatas (Kattints a részletekért! Új lapon nyílik, utána folytathatod az olvasást)

Miért?

Az évek során több szolgáltatót kipróbáltam már és eddig a tárhely.eu-t találtam a legmegbízhatóbbnak. Jól és gyorsan dolgozik az ügyfélszolgálatuk, maximum 100 weboldal van egy szerverükön, érezhetően gyorsabbak a weboldalaim, mióta átköltöztettem őket, cPanel admin felület van (az egyik legjobb) és kiemelkedően stabilan működnek a wordpress weboldalaim.

 

VPS

 

Itt lényegében egy egész szervert kapsz, amin azt csinálsz, amit szeretnél. A VPS esetében (Virtual Private Server,) fizikai értelemben nem használhatsz egy egész szervert, viszont a viselkedését tekintve egy nagyon hasonló szolgáltatást kapsz. Itt nem lassítják más felhasználók a te weboldaladat és rengeteg dolgot személyre szabhatsz. Pont ebből a sok-sok beállítási lehetőségből adódik a probléma is, ami az, hogy komoly technikai tudás szükséges a beállításhoz és üzemeltetéshez.

 

Kuponok tárhelyhez: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2630752663730357&set=gm.470872016799820&type=3&theater&ifg=1

Szilágyi Norbert R.

Szilágyi Norbert R.

Leave a Replay