Videómarketing #1 – Kevesebb hirdetési költséggel, több embert elérni 2019-ben

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Aki már hirdetett a neten, tudja, hogy egyre növekednek a licitek a kattintásokért. Az elmúlt években többszörösére nőtt egy kattintás költsége a szöveges és képes tartalmaknál. A Facebook folyamatosan csökkenti a posztjaid organikus elérését, így többet kell pénzért hirdetned, ha azt szeretnéd, hogy az üzeneted eljusson a célcsoportodhoz.

Miért van ez így? Mert szöveges tartalmat bárki, egyszerűen tud készíteni. Természetesen nem ugyan olyan lesz a minősége és ezáltal a célcsoportra gyakorolt hatása egy profi szövegíró által megírt bejegyzésnek vagy hirdetésnek, mint egy teljesen kezdőének, de ez a lényegen nem változtat: Egyre több és több a szöveges hirdetés és egyre kevesebb a hely, ahol megjelenhetnek.

Említettem az elején a képes hirdetéseket is. Igen, ezeket lassan egybe lehet venni a szövegessel, mivel manapság már nem látunk csak szöveget, hiszen mindenki használ illusztrációkat is, hogy jobban átadja a mondanivalóját és megragadja az olvasók figyelmét egy-egy hatásos képpel. Rengeteg blogon, marketinges könyvben és oktatóanyagban találkoztam már a képes hirdetések profi kidolgozásáról szóló instrukciókkal. (Milyen színű háttér legyen? Legyen-e kerete a képnek? Max mennyi szöveg fér rá? Emberi arc legyen-e rajta? stb…) Nagyon jó, hogy ezt a tudást elsajátítod, de a költségeidet nem tudod lényegesen lefaragni, mert naponta lesz egy-egy új online vállalkozó, aki elkezd hirdetni (persze szöveges-képes hirdetést fog felrakni, mert ez a legegyszerűbb és legolcsóbb) és a te kulcsszavadra hirdetve, rögtön fentebb viszi a te megjelenési/kattintási költségedet is.

videómarketing költségek

Mi a megoldás?

Egyszerűen az, ha nem azt csinálod, amit mindenki. Az előzőekben megbeszéltük, hogy a legegyszerűbb egy képet összedobni valami online szerkesztőben, felé írni egy néhány szavas szöveget és kész is a „szuper” hirdetés. Te mit fogsz tenni, hogy ne kelljen versenyezned sok emberrel? Videómarketinget alkalmazol!

A videók néhány előnye:

 • Nem sokan használják még őket.
 • Kevés a minőségi videó.
 • Olcsóbb hirdetni, mint a képet.
 • Az emberek imádnak videókat nézni.
 • Több tartalom bele fér egy videóba, mint egy képre.
 • Hatásosabb, mert több érzékszervre hat egyszerre.
 • Egyszerűen bemutatható egy termék vagy szolgáltatás.
 • Jobban átadhatók vele az érzelmek.
 • Vírusvideó válhat belőle.
 • Az emberek lusták. Inkább megnéznek valamit, mint olvassák.
 • Nehezebb megcsinálni, mint egy képet, ezért sokan nem is foglalkoznak vele.
 • YouTube-on is hirdethetsz vele
 • Feliratozhatod több nyelven (YT-on automatikusan is fordíthatja a szöveget)
 • (Állítólag a Facebook algoritmusa is jobban támogatja a videós tartalmakat, bár ez az élő videónál tuti, a sima videós hirdetésben nem vagyok biztos)

A videók hátrányai:

 • Nagyobb adatforgalmat használ, mint egy kép, ezért mobilon kevesebben nézik meg őket.
 • Időigényesebb elkészíteni. (nyilván.. 🙂 )

Az adatforgalmas hátránytól nem kell megijedni. A mobilszolgáltatók sokszor korlátlan közösségi oldal használatot tesznek lehetővé a nagyobb előfizetések mellé, így nem jelent nagy gondot egy videó megtekintése. Akiknek nagyobb összegű előfizetése van, valószínűleg több GB mobilnetet is kapott, tehát megint nincs probléma. Valószínűleg, aki mobilon néz videót, nem FullHD-ban fogja, így megint csak nem eszi nagyon a netet. Plusz 1 tény: szinte mindenhol van WiFi.

 

Reklámmarketing vs Videómarkeitng

Amikor reklámmarketingről beszélünk, akkor a TV-ben megjelenő reklámfilmek kell eszünkbe jussanak. Ezeket óriási tömegeknek mutatják be filmek és egyéb adások közötti szünetben. Hatalmas a szórásuk és nem is mérhetők, hogy pontosan hány ember tekintette meg őket. A csatorna tudja, hogy abban a pillanatban hányan nézték az adást, de te komolyan végig nézed az összes reklámot? Nem halkítod le a tévét? Nem mész ki egy sörért a konyhába? Nem beszélgetsz valakivel közben? Na ugye… Akkor már nem a reklámot nézed.

Videómarketing: A marketingkommunikáció egyik formája, amikor a célközönségünkkel videókon keresztül kommunikálunk.

Reklámfilmekkel ellentétben ezek a videók nagyon jól célozhatók és mérhetők. A videómarketing esetén a terjesztés nem a marketinges feladata. A cél az, hogy a közösségi oldalakon terjesszék az emberek megosztásokkal, kommenteljenek alá és egyéb aktivitást mutassanak.

videómarketing a megoldás

Összefoglalva

A képes-szöveges hirdetéseknek is nagy szerepe van, mivel komoly tudás szükséges ezeknek az elkészítéséhez és sikeres hirdetéséhez. Nagyon jól jönnek, ha kevés valakinek az adatforgalma és mobilról netezik.

Hátrányuk, hogy szinte mindenki ezeket használja és egyre drágább és drágább lesz. A videókkal ugyan úgy elérheted a célközönségedet, mint egy képpel, sőt még sokkal hatásosabban át is adhatod az üzenetedet és több érzelmet válthatsz ki a nézőből.

Videókat készíteni nehezebb, mint egy képet dobni vagy repostolni, de annyi előnye van, hogy bőven kitermeli neked a kedvezőbb hirdetési költségek révén az elkészítésének díját.

Szilágyi Norbert R.

Szilágyi Norbert R.

Leave a Replay