Webáruház Készítés #2 – Vállalkozó vs Alkalmazott

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

A webáruház indításról szóló első cikkben már volt szó a lépésekről. Az első a gondolkodásmódod megváltozatása, azaz alkalmazottból kicsit vállalkozóvá kell válnod. Ebben az segít a legjobban, ha folyamatosan képzed magad üzleti téren. Van egy jó hírem: most is ezt csinálod, hogy ezt a cikket olvasod. Gratulálok! 🙂

A különbség

Munkavállalóként az ember a rábízott feladatokat elvégzi, a kellő mennyiségű 8-10-12 órát eltölti a munkahelyén, majd hazaviszi érte a fizetését.

Vállalkozóként más a helyzet. Itt senkit nem érdekel, hogy 20 percet vagy 20 órát dolgoztál egy feladat elvégzésén, ahogy az sem, hogy vasárnap hajnal fél 2-kor vagy hétfőn reggel 8 kor készítetted-e el a weboldalt. Vállalkozóként az eredményekért kapod a fizetésedet, a munkáért nem. Ezt el kell fogadnod. Így dolgozhatsz 2 órát Thaiföldön a tengerparton a laptopoddal 100ezer forintért vagy napokig szenvedhetsz egy irodában ugyanennyiért. Az idő tehát senkit nem fog érdekelni.

Alkalmazott vs Vállalkozó

A folyamat

Online oktatásnál például hetekig, sőt hónapokig dolgozok egy tananyag elkészítésén. Ezidő alatt egy forintot sem kapok. Majd elkezdem a marketing részét tervezni, blogbejegyzéseket írni hozzá és javítgatni a felületet, hogy élvezetesebb oktatásban vegyenek részt a hallgatóim. Még ezen a ponton se kerestem semmit. Aztán jönnek a további költségek: Elkezdek hirdetni Facebook-on, Instán, Google-ön és itt már egyenesen több tíz vagy százezer Ft mínuszban vagyok. DE, ha elkezdenek vásárolni az önműködő gépezet teszi a dolgát és innentől kezdve folyamatosan hozza a pénzt.

A webáruházál hasonló a helyzet. Elkészíted a felületet, a termékeket/szolgáltatásokat, szerződéseket kötsz beszállítókkal, nagykereskedőkkel és futárszolgálatokkal, automatizálod a folyamatokat és marketingedet, akár írsz pár blogbejegyzést tehát „bejáratod a rendszert” (igen…ez sok munka az elején).

Ezután a teendőid drasztikusan csökkenni fognak, a szabadidőd pedig növekedni. Egyre kevesebbet fogsz dolgozni ugyan annyi (vagy több) pénzért, míg teljesen függetlenné nem tudod magadtól tenni a rendszert. Persze ez lehet egy végső cél számodra, de egyáltalán nem biztos, hogy te így akarsz vállalkozást vezetni. Van, aki imád sürögni-forogni és a központban lenni.

Ezek olyan dolgok, amik soha nem fognak bekövetkezni, ha alkalmazott vagy és ezt el kell fogadnod.

vállalkozóként szabad vagy

A Gyorsítósáv tréningemben már feldolgoztam részletesen ezt a témát, ha teheted nézz bele, teljesen ingyenes 10 moduljába vagy a prémiumokba az uni4business oldalán.

A lényeg röviden az, hogy alkalmazottként korlátozva vagy minden téren. Nem te rendelkezel a szabadidőd felett, azaz a főnöködnél könyöröghetsz egy kis szabadságért vagy szabadnapért, ha valami váratlan dolog jön közbe. Nem tudsz többet dolgozni egy nap, mint 24 óra és nem tudod több ezerszeresére növelni a bevételeidet egyik napról a másikra. Ezeket vállalkozóként meg tudod tenni különféle eszközök alkalmazásával. A gazdagságod útjába ezek a korlátozó tényezők állnak.

„Oké Norbi, ez mind szép és jó, de így legalább van biztos munkahelyem.” – hangzik az oly gyakran emlegetett kifogás. Ez a biztonság csak látszat, mivel ki van téve a menedzsment, a piaci körülmények és a céged életképességének. Ha nem a te kezedben van az irányítás, akkor mások döntenek a te sorsodról. Van aki ezt elfogadja és van, aki ezt a cikket olvassa helyette 🙂

A webshop és ezáltal a vállalkozásod elindítását ne úgy képzeld el, hogy azonnal fel kell mondanod és főállásban ezzel foglalkoznod, majd hetekig-hónapokig, amíg nem termel elég bevételt a céged, addig csak száraz kenyéren élsz és vizet iszol. Nem! Az általam ismert vállalkozók nagy része és köztük a szüleim is úgy vágtak bele, hogy párhuzamosan volt még meg a munkahelyük és a vállalkozásuk is. Majd ha elég profitot termelt, akkor hagyták ott a „biztos állást” és kezdtek el gőzerővel a bolttal foglalkozni.

Munka mellett vállalkozás

Egy nálam sokkal okosabb ember szavaival élve:

“A három legveszélyesebb függőség a kokain, a szénhidrát és a fix havi fizetés.” Nassim Taleb


Kapcsolódó oktatóanyagok:

 

WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS MINI KURZUS KEZDŐKNEK (1 790 Ft)[MEGTEKINTÉS]
webáru

WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS MEGAPACK (63% kedvezménnyel) [MEGTEKINTÉS]

GSM 3.0 – Kiút a szegénységből a függetlenség felé (2 790 Ft[MEGTEKINTÉS]

Cikksorozat tartalomjegyzék:

Szilágyi Norbert R.

Szilágyi Norbert R.

Leave a Replay